Regionens företag samarbetar för mindre klimatpåverkan

Tillverkande industrier i Uppsala och Västmanlands län inleder nu ett fyraårigt samarbete för att gemensamt minska sin klimatpåverkan. Målet är att industrierna minskar sin energianvändning med 15 procent och ökar samtidigt sin konkurrenskraft.

Samarbetet är en del av en nationell nätverkssatsning som stöds av Energimyndigheten och Europeiska regionala utvecklingsfonden. Nätverken drivs av Energikontoret i Mälardalen, en oberoende regional samverkansaktör inom energi- och klimatområdet.

Energieffektivisering en bra affär för företagen

Att arbeta med sin energianvändning är viktigt både för klimatet och för företagens konkurrenskraft. Liknande satsningar har framgångsrikt sparat stora mängder energi och pengar till deltagarna, i vissa fall miljonbelopp årligen. Hittills har många företag tyvärr saknat kunskap om denna möjlighet.

  • Det finns en otrolig potential och många företag betalar stora summor för energi som dem faktiskt inte behöver. Detta är ett bra sätt att öka sitt företags konkurrenskraft inte bara ekonomiskt utan även genom en stärkt miljöprofil och stärkt varumärke, säger projektledaren Mathias Söderholm vid Energikontoret i Mälardalen.

Blir regionens föregångare i klimatarbetet

Åtta företag är anmälda till satsningen men fortfarande finns möjlighet för fler att vara med och bidra. De deltagande företagen är:

  • IMS Maskinteknik, Enköping
  • Karl Segerström, Fagersta
  • Lindvalls kaffe, Uppsala
  • MF Produktion, Tierp
  • Recotech, Arboga
  • Rytterne Mekan, Västerås
  • Tärnsjö garveri, Tärnsjö
  • Zetterbergs, Östervåla

Satsningen inleds med ett uppstartsmöte hos ENA Energi i Enköping, onsdag den 31 augusti. Media är välkomna att delta. För mer information om projektet, kontakta projektledaren Mathias Söderholm (mathias.soderholm@energikontor.se, 070-104 57 13).

För mer info om projektet:

Energikontoret i Mälardalen

Energimyndigheten

 

Om Energikontoret i Mälardalen

Energikontoret är en oberoende, regional kompetensresurs och samverkansaktör inom energi- och klimatområdet. Vi är ett aktiebolag utan vinstintresse som ägs av kommuner i Mälardalen. Energikontoret driver främst projekt för energieffektivisering, effektivare energianvändning och ökad andel förnybar energi.